tisdag 20 november 2007

Howto: byta till vinterdäck!


Hola amigos! Här kommer äntligen min guide till hur man byter till vinterdäck. Jag lovar, det är inte alls så svårt som man tror och det är ganska kul också, + att man känner sig jäkligt mäktig efteråt. Enjoy!

Man behöver lite verktyg: en domkraft att hissa upp bilen med, en mejsel av något slag för att bända loss navkapslarna (om man har sådana), 4 st vinterdäck, en nyckel att skruva på och av bultarna som håller fast hjulen och gärna någon som hjälper till.

1. Börja med att parkera bilen på plant underlag, inget lut och handbromsen i, okej?



2. Bänd bort navkapslarna med mejseln, det är trögt, men det går om man är metodisk och lite envis.


3. Placera sedan domkraften under bilen, bakom det hjul du tänker börja med att byta, mot någon hård del (så att bilen inte blir sabbad). Och hissa upp så att hjulet inte tar i marken. Sedan är det bara att skruva loss hjulet med hjälp av nyckeln. Ta loss hjulet och märk med frystejp el dyl vilken placering det hade (det är olika slitage på t.ex. höger och vänster framdäck)


detta är ett vinterdäck. observera dubbarna!

4. Sätt på vinterdäcket där sommardäcket satt och skruva i bultarna igen, helst korsvis. (Dvs, börja med bulten uppe till höger och fortsätt med den nere till vänster osv)

5. Hissa ner domkraften försiktigt, och flytta den till nästa hjul och upprepa punkt 3 och 4.

Sedan är det klart! Bra jobbat!

Inga kommentarer: